Zwykło się myśleć, że jeżeli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa arabica smak
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkowicie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa kubańska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok i lubi ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją integrować z aromatami, skutkiem tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać wnikliwie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.