Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli dobrze zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
restauracje Kraków
Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź też bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna norma niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest niezbędne oprócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Następnie pora na ukochane akcesoria, chociaż wolno trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.