Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w istocie uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.